Markt voor maaltijdbezorging en afhalen groeit: 876 miljoen porties per jaar

De markt voor maaltijdbezorging groeit in Nederland als kool en biedt ook nog veel potentie. Spaaracties en vroegboekingen moeten meer loyale klanten opleveren. Ook zijn nieuwe doelgroepen te onderscheiden, onder wie buitenlanders die langere tijd in Nederland verblijven.

Dit komt naar voren in een woensdag vrijgegeven rapport van ABN Amro. De markt van bezorgen én afhalen van complete maaltijden is de afgelopen jaren sterk gegroeid en is nu goed voor 876 miljoen porties per jaar. Dat is één maaltijd per Nederlander per week.

De onderzoekers verwachten dat het marktsegment van de bezorging aan huis dit jaar een waarde zal vertegenwoordigen van €695 mln. Dat komt neer op een groei van 3%.

Dominante partijen in de Nederlandse markt zijn Thuisbezorgd.nl, Just Eat, Hungry.nl  en nieuwe toetreders als Foodora en Deliveroo. Ook Domino’s Pizza, Taco Mundo en McDonald’s zijn bekende ketens in de sector.

Ieder type maaltijd

Lag het accent voorheen op pizza’s en af en toe Chinees, tegenwoordig wordt bijna ieder type maaltijd bezorgd. Afnemers zijn vooral mannen en jongeren, blijkt uit een peiling van marktonderzoeksbureau GfK. Ze bestellen eten, meestal omdat ze geen zin hebben om te koken (31%), of omdat ze een specifiek type maaltijd willen (29%). Zaterdag is de meest populaire dag van de week om warm eten op te halen of te laten bezorgen.

Door een goede kennis van klantenwensen kunnen maaltijdbezorgers meer uit hun keuken halen, denken de onderzoekers van ABN Amro. Ruim een kwart van de consumenten is bereid meer te betalen als de bezorgtijd korter is. Maar de meeste klanten ontvangen liever korting als ze langer van tevoren bestellen. In dat geval kunnen de koks de capaciteit van hun keuken beter benutten. Spaaracties kunnen zorgen voor meer binding met de klant.

Longstayers

Het rapport noemt gezinnen en ‘longstayers’ interessante nieuwe doelgroepen. Onder longstayers worden buitenlanders verstaan die enkele maanden in Nederland wonen en werken, bijvoorbeeld op de High Tech Campus in Eindhoven of Chemelot in het Limburgse Stein. Dit zijn consumenten die wel geld hebben, maar weinig tijd.

De warmemaaltijdbereiders kunnen hun omzet verder opvoeren door bijgerechten en drankjes aan te bieden. ‘Bij Chinees en Spaans is het bijna vanzelfsprekend om niet alleen een hoofdgerecht te bestellen, maar ook iets ervoor of erbij. Ook ketens als Domino’s en Taco Mundo lukt het aardig om meer verschillende producten te verkopen,’ signaleren de onderzoekers.

Source: http://fd.nl/ondernemen/1147333/markt-voor-maaltijdbezorging-groeit-tegen-de-klippen-op

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *